2016

Tentoonstelling 2016

De  grote kas van zo’n 18 x 18 meter werd op donderdag middag onderhanden genomen. Tegen de buitenwanden werd wit plastic aangebracht. Op vrijdag werden de tafels opgesteld. In de middenruimte een tafel voor een Bonkei en langs de wanden de tafels voor de bomen, ook bekleed in het wit. Op zaterdagmorgen werden de bomen gebracht en opgesteld.
Een keur aan bomen, Rhododendron in de bloei, coniferen in hun zomertooi. Acers op hun mooist. Speciale tentoonstellingstafels ingericht met shohin en accentplanten. Die ook samen met de bomen op de tafels stonden. In deze tijd van het jaar ( juni) bloeien vooral de Rhodohypoxis en die sterretjes uit Zuid-Afrika fleuren een hele tafel op, ook als ze in een kleine schaal staan. Vanaf de toegangspoort tot de ingang van de kas was al zichtbaar wat er kwam en door de kas was een lange route langs alle tafels.
De ruimte was indrukwekkend en door de witte achterwanden en het glazen dak de beste tentoonstellingsruimte die je je maar wensen kunt. Bezoekers liepen op hun gemak langs al dat moois al dan niet vergezeld van een lid die tekst en uitleg gaf. Beide dagen waren er veel bezoekers.
Op zaterdagmorgen opende om 10.00 uur mevrouw Schmalschläger burgemeester van de gemeente Nuth, waar Schimmert en Marni’s kwekerij  liggen, de tentoonstelling in de grote kas van de kwekerij. Ze nam ruim de tijd om zich alles te laten vertellen van de achtergronden van Bonsai. Ze had in haar openingstoespraak al verteld veel affectie te hebben met Oosterse tuinen en de inrichting daarvan.
Na de opening volgde een rondleiding op de kwekerij en toen die voorbij was gingen de hemelsluizen open. Het goot. Ook de kwekerij kreeg veel aandacht en de kwekers met hun bijzondere planten ook. Iris, rotstuinplanten, sterretjes, een stand met zeer zeldzame vaste planten, bijen en hun honing en de afdeling  Zuid Limburg van Groei en Bloei, meer dan de moeite waard allemaal.
Ondanks de hevige regen op zaterdag waren er veel bezoekers en zondag , toe de zon scheen, zo mogelijk nog meer. Menigeen stak niet onder stoelen of banken de tentoonstelling en de inrichting van de ruimte prachtig te vinden en dat was volkomen terecht.
Maandag verdween al dat moois, nadat zondag na sluiting, alle bomen al weer vertrokken waren naar hun plek in ieders tuin om uit te  puffen. Niet niks hoor, zo’n tentoonstelling en dat niet alleen voor bomen en planten.